Taaldorp Edinova Beverwijk

Beverwijk, 19 oktober 2023 – In een paar uur zoveel mogelijk typisch Nederlandse taalsituaties simuleren die cursisten veilig kunnen oefenen. Dat is het doel van Taaldorp bij edInova in Beverwijk. De laatste donderdag vòòr de herfstvakantie vond dit evenement weer plaats en ondanks verbeterpunten was het wederom een succes.

Eén van de kartrekkers is alfadocent Marijke Bos: “Het Taaldorp is een omgetoverde school met een winkel, gezondheidscentrum, buurthuis, beroepenmarkt en café. Alle cursisten kunnen (plastic) geld halen bij een bank (bemand door cursisten) en daarmee aankopen doen in de winkel waarin 2ehandskleding, groente, fruit en andere artikelen te koop zijn. In de winkel zijn de cursisten de verkopers. Er is ook security die er op toe ziet dat de winkel niet door een paar cursisten wordt leeggekocht. Het café heeft professionele anderstalige medewerkers en daar kan met hetzelfde plastic geld geoefend worden met koffie, thee en koekjes bestellen en afrekenen.”

Niet van echt te onderscheiden
Janine Metselaar was deze keer de coördinator van het gezondheidscentrum: “Toevallig spreek ik op vrijdagmiddag vaak de vrijwilligers van de SPA taalcarrousel, zij zijn ook enthousiast over het Taaldorp en zegden hun medewerking toe voor het Gezondheidscentrum. Dus we hadden een niet van echt te onderscheiden huisarts en opticiën. Niet elke cursist was gelijk overtuigd dat het maar acteurs waren. Maar toen dat éénmaal bekend was, gingen ze maar al te graag oefenen met het praten over hun klachten. Mijn dochter Berinde, verpleegkundige, was van de partij om de bloeddruk te meten. Aman, een A2-cursist, is inmiddels een doorgewinterde Taaldorptandarts.”

Valkuil
Valentina Spinelli, alfadocent, is ook een drijvende kracht achter het Taaldorp: “Wij zijn inmiddels aardig bekend met het concept, maar dat is gelijk onze valkuil want door het verstrijken van de tijd zijn heel veel cursisten uitgestroomd en heel veel nieuwe ingestroomd. Zij hebben geen idee wat Taaldorp is. Het is echt belangrijk de cursisten goed voor te bereiden en de te verwachten taalsituaties alvast te oefenen. Naar aanleiding van dit Taaldorp hebben we een fotocollage gemaakt, hopelijk gaat dat helpen.’’

Stempelkaart
De cursisten krijgen bij de bank ook een stempelkaart met pictogrammen. Dit biedt ze houvast bij het bezoeken van de verschillende onderdelen. En kaart vol betekent niet dat je eerder naar huis kunt, maar betekent dat je gezellig met andere cursisten kunt gaan zitten kletsen, het liefst Nederlands natuurlijk, maar ook dat je spelletje kunt gaan doen in het buurthuis of een kijkje kunt nemen in het lokaal met de beroepenmarkt. Allemaal in afwachting van de afsluitende activiteit. Dat was deze keer een zangsessie onder leiding van collega Marijke de Wit. Een hele kantine, propvol met cursisten die na het zingen met nieuwe woorden, wat aangekochte producten en veel nieuwe ervaringen kon beginnen aan de herfstvakantie.